Nemzeti büszkeség


A büszkeség szó értelmén és értelmezésén gondolkodtam el a minap. Ahogy osztályoztam magamban a büszkeség fajtáit, három csoportba tudtam rendszerezni a szívünk mélyén lappangó, vagy éppen a mellünkön dagadó büszkeség változatait. Gondoltam, leírom ezeket, hátha mások agyában is megmozgat valamit ez a vitaindító karcolat.
  Valós büszkeségnek neveztem el azokat az érzéseket, amelyek mögött valódi teljesítmény áll. Egy kiemelkedő sporteredmény, egy művészi alkotás, de akár egy ötös témazáró dolgozat is.
 
Relatív büszkeségről akkor beszélek, ha valaki mondjuk az új ruhájára, a gyermeke diplomájára, esetleg kedvenc csapatára büszke, mert pontot rabolt hazai pályán a Feröer-szigetek harmadik helyezettjétől. Ilyenkor minden esetben másvalaki vagy valakik produktumára, teljesítményére, hagyományaira vagyunk büszkék. Amikor egy büszke szikh ember turbánban lép ki London utcáira, vagy amikor az emír abrosszal a fején ül le az ENSZ tárgyalóasztalához, pont olyan, mint egy tetovált fürdőző a békásmegyeri strandon. Meg vannak győződve arról, hogy joggal büszkék ékességeikre, miközben a többség a hátuk mögött kiröhögi őket, jó esetben, csak nem vesz róluk tudomást. Pandzsábban, Dubaiban és a futballpályák öltözőiben pedig annyira átlagos lesz a viseletük, mint fehér zokni, egy NDK-s turista szandáljában.
 
Képzelt büszkeség csoportjába sorolom azt a fajta büszkeséget, amit nem érdemeltünk ki, még közvetett módon sem, egyszerűen csak külső sugallatra érezzük magunkat büszkének. Ilyen lehet például a büszke nő vagy büszke férfi. Csak arra büszke, hogy valamelyik nemhez tartozik, vagy van egyéb oka is rá? De amivel leginkább nem tudok mit kezdeni, az a nemzeti büszkeség fogalma. Szinte minden nemzetre elmondható, hogy tagjai büszkék a hovatartozásukra. De elgondolkoztunk-e már azon, hogy ki előtt vagyunk rá büszkék? Egy másik nemzet tagja előtt, akik pont tesznek rá, mennyire húzzuk ki magunkat a himnuszunk alatt, hiszen ő a magáéval van elfoglalva. Vagy saját honfitársaink előtt? Annak meg mi értelme? Nagyjából annyi, mint kiállni a Pusztavacs közepére, és a mellemet verve, a többiek tudatára adni, hogy én is ide születtem.

 És, hogy büszke vagyok-e erre az írásra? Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor bizsereg bennem némi relatív büszkeség, mert kíváncsi voltál a mondandómra. Ha el is gondolkozol a túlértékelt nemzeti öntudatod értelmén ebben a propagandáktól harsány, politikától mocskos, manipulatív világban, és helyre rakod magadban ennek tényleges fontosságát, akkor igen. Akkor valós büszkeséget érzek majd.

 Végül álljon itt Friedrich Nietzsche német filozófus és költő idézete:

„A meggyőződések veszélyesebb ellenségei az igazságnak, mint a hazugságok.”

 

©Copyright 2011 Vándor Tamás | TNB